[Close]
[Close]

Лекарство за душатаНямате продукти в кошницата.Свещената хагада

Наличност: На склад

14,95 лв.
ИЛИ
Свещената хагада


Информация

Издател: Хермес
Издадена: 2010
Брой страници: 400
Размер: Не
Корица: Мека
Език: Български
ISBN: 9789542608080

Описание

Консерваторката на ценни книги Хана Хийт е поканена в Босна да изследва средновековна реликва. Ръкописът се нарича Сараевската хагада и представлява еврейски молитвеник с изключително редки илюстрации.
В хода на работата Хана забелязва дребни детайли, които разкриват невероятната история на хагадата от деня на създаването й до наши дни. Крило от пеперуда ни пренася в Босна по времето на Втората световна война, когато мюсюлманин рискува живота си, за да спаси книгата от ръцете на нацистите. Липсващият орнамент ни отвежда във Виена през 1609 г., а петната от вино ни връщат в епохата на Инквизицията, когато католически свещеник опазва хагадата от аутодафе. Белият косъм разкрива съдбата на загадъчната мавританка, изрисувала ръкописа през 1492 г. в Севиля.
В лабиринта от лични драми и исторически събития проблясва прозрението на носителката на "Пулицър" Джералдин Брукс за дълбоката морална стойност на хагадата: "Да си човек означава много повече от това да си евреин или мюсюлманин, католик или православен".

Вижте още